Juka: Biljka mnogo koristi

Juka: Biljka mnogo koristi


Vozikaju Južne Kalifornije, jedan ne može pomoći, ali primijetiti raskoš veličanstven juka cvatnje svakog proljeća – Božje svijeće, Gospodnje svijeća, chaparral juka, španjolski bajonet ili mač, Quijote juka i mnogim drugim imenima koje neću ići na ovamo. Vrsta lokalne uključujući Agua Dulce i Acton- a velik dio Južne Kalifornije – dolina Santa Clarita je juka whipplei.

Juka se smatra "biljka za opstanak". Zašto? Zbog sve resurse Ova biljka je u stanju pružiti. Ljudi kroz povijest su iskoristili jaku je mnogo koristi, i nastavljamo koristiti danas.

Stotinama godina, Američki Indijanci iskoristiti jaku za sve zamislive – hrana, konop, građevinski materijal, izrada cipele i sandale, užad, mreže, košara i pomoću lišća za sapun, šampon i hrane.

Mladi Cvjetovi su jestivi, ali može biti gorak ako ne oprati nekoliko puta prije potrošnje. Plodovi se mogu jesti Sirovi, i sušene sjemenke mogu biti pečena i melje u brašno. Yucca korijen se jede kao krumpir, ali sadrži više škroba.

Napomena: Nije jasno da mi koja vrsta yucca korijen je jestivo. Čuo sam da može jesti neke vrste juka i neke ne, pa obavezno pitajte stručnjaka ili istraživanje raznih biljnih vrsta yucca prije jela bilo koji od dijelova ove biljke.

Osim hrane, lišće može liječiti i nekad sam konop. To je uvijek zabavno "kampiranje" aktivnost ili velika pouka za djecu bilo koje dobi i izviđači.

Prvo, odreži par listova iz baze biljke. Budite oprezni da ne ubosti na trnje koje izlaze iz kraja list. Izvadiš trn na vrhu je lista pile. Namakati lišće u vodi dok su mekani i lako savijati (oko 10-15 minuta) – ali ne izbaci vodu.

Sljedeći, ukloniti mokre lišće te ih funta kamenom razbijaju vlakna. Kad vlakna počinju rastrgati, bit ćete u mogućnosti da ih lako otkidam nitima. Možete uzeti tri ili više linija i pletenica ih zajedno. Nakon što ste to učinili, možete kombinirati nekoliko pleteni tokova ili ih koristiti pojedinačno za napraviti što god želite – konop, nakit, košaru, sandale, itd.

Mjesto nitima na suncu da se osuši. Nakon što se osuše, nitima su skoro neprobojnim. Primijetit ćete da zaostale vode radije sapunast. Voda može biti korišćeno kao sapun za kupanje ili šampon. To čini kosu zapanjujuće meka.

Možete izrezati trn na vrhu lista pile i koristiti ga kao iglu za šivanje. Ova tehnika je korišten za stotine godina da bi odjeća, cipele, košare, krpanje brat, itd. To je vrlo praktičan proizvod kada nema Walmart blizu po.

Postoji još jedna biljka vrlo slična juka, ali piše "yuca." Ova biljka je manioka (manihot esculenta), koji je potpuno drugačiji i nevezano za yucca.

U istraživanje za ovaj članak, naći komentare korijen manioka je jestivo, a drugi da nije. Međutim, manioka korijen se koristi za napraviti tapioke.

Ukupni manioka biljka izgleda potpuno drugačije od juka whipplei. Manioka je glavna osobina u cijeloj Africi, Aziji i nekim dijelovima Južne Amerike. Čak i pronašao blog koji je upozoravao nabave "yucca korijen" iz trgovine jer korijen našli su je zapravo manioke i ne juka, a upozorili su da nije mogao biti jede bez izrade se jako bolesna.

Onda opet, vidio sam recept online gdje ženu naveo joj baka znala napraviti yucca korijen iz juka ili manioka korijen. Zbunjujući za reći najmanje. Eventualno je ono što je pripremio ili tretirati prije kuhanja? Predlažem da istraživanje pažljivo prije probave bilo juka, yuca, manioka ili drugim gomoljasta korijena s kojima niste upoznati.

Juka je jedinstven. To je klasični simbiotski odnos koji je na vrhu bilo koje druge. To uključuje yucca biljke i yucca moljac, Tegeticulla yuccasella. Odnos između dva postoji već milijunima godina.

Ni biljke ni moljac može živjeti bez druge. Ličinke se moljca ovise o sjemenke juka za hranu, a biljke mogu biti oprašuje samo se yucca moljac.

Muške i ženske moljaca žive pod zemljom u čaure i konvergira na yucca biljke kad budu spremni za parenje. Kada je ženka spremna da položi svoja jaja, ona skuplja juka pelud iz jednog cvijeta po pakiranje pelud pod glavu. Onda je ona leti u različitim cvijet ili juka biljka gdje otvara rupu u jajniku cvijeta i polaže svoja jaja unutra. Struganje malu količinu peludi s pipcima, ona onda ide stigme cvijeta i omot pelud u maleni depresijama unutar stila. Prije nego što ženka ostavlja dionica, ona označava cvijet sa feromon koji govori naknadno ženke nisu prvi polagati jaja u poseban cvijet. Pridošlica možda ostaviti manje jaja ili ništa at svi. To pomaže u sprječavanju previše jaja izleći u svaki cvijet. Biljka će prekinuti cvijet uopce ako su postavljeni previše jaja.

Ličinke se hrane juka sjemenke unutar voća i ukopa iz voće poslije jela. Ličinke zatim ukopa u zemlju kako bi svoje vlastite čahure i sljedećeg proljeća replays događaj sve više ponovno.

On je rekao da su mnoge medicinske koristi juka koje su dobre za liječenje artritisa i bol u zglobovima, kožnih bolesti, astme, glavobolje i osteoartritis. Ekstrakt iz juka je bio korišten za liječenje migrene, kolitis, čirevi, giht, burzitis, visoki krvni tlak i kolesterola i bolesti bubrega, jetre i žučnog mjehura. Istraživači su otkrili da je ugraden u juka ekstrakt inhibira mršenje krvnih pločica, sprečavanju krvnih ugrušaka.

Iako ljekovito koristi juka je zabilježen stotinama godina, u Placerita kanjonu prirode centar Associates nije preporučiti ili odobriti korištenje bilo koje prirodne biljke u ljekovite svrhe. Obratite se svom liječniku ili drugi zdravstveni djelatnik prije korištenja bilo koje prirodne biljke u liječenju ili svrhe.