Šta je nattokinaza i kako je koristiti

Nattokinaza, poznata i kao Bacillus subtilis proteaza, je serinska proteaza koju proizvodi Bacillus subtilis natto tokom natto fermentacije. Može rastvoriti tromb, smanjiti viskoznost krvi, poboljšati cirkulaciju krvi, omekšati i povećati elastičnost krvnih žila.

Natto kinase

1980. godine utvrđeno je da se natto sastoji od 275 aminokiselina u fiksnom aranžmanu s molekulskom težinom od 27724. Ima jedinstvenu funkciju razgradnje tromba, a učinak njegove aktivnosti izražava se unutarnjom jedinicom Fu.


U usporedbi s drugim trombolitičkim lijekovima, nattokinaza ima prednosti niske cijene, dobre sigurnosti, male molekularne težine, dobrog oralnog učinka, visoke trombolitičke aktivnosti i dugog trajanja djelovanja, za koje se očekuje da će se razviti kao novo trombolitičko sredstvo s jakom tržišnom konkurentnošću


1. Umjesto Aspergillus niger korištena je dobra natto fermentacija. Proizvod napravljen od potonjeg ima nisku cijenu i nepoznatu sigurnost.

2. Eliminacija vitamina K2: vitamin K2 jedan je od pomoćnih proizvoda u pripremi nattokinaze, koji se može oduprijeti djelovanju nattokinaze.

3. Deodorizacija: natto stvara poseban miris amonijaka tokom fermentacije, što je važan razlog zašto natto nije popularan u drugim zemljama. Nattokinaza izolirana tehnologijom membranske filtracije nema miris.

4. Uzimajući metodu analize aktivnosti koju je izdalo Japansko udruženje nattokinaza kao standard detekcije, metoda ima dobru prepoznatljivost u zemlji i inostranstvu.

5. Proizvod je dobro topljiv u vodi i pogodan je za izradu čvrstih pića


Plz kontaktirajte nas : sale05@risunextract.com