Hrana boje ekstrakta crvenog paradajza likopen

tomato extract powder form Lycopene

Naziv proizvoda : Likopen

Specifikacija : 5%, 10%

Molekularna formula : C40H56

Molekularna težina : 536.8726

Fizička svojstva : Crveni kristalni prah, karakterističan miris

Metoda ispitivanja : HPLC

CAS br. : 502-65-8


Likopen, efektivni sastojak ekstrakta paradajza, je jarko crveni karoten i karotenoidni pigment i fitokemikalija koji se nalazi u paradajzima i drugim crvenim voćem i povrću, kao što su crvene mrkve, lubenice i papaje (ali ne i jagode ili trešnje). Iako je likopen hemijski karoten, on nema aktivnost A vitamina.

U biljkama, algama i drugim fotosintetskim organizmima, likopen je važan posrednik u biosintezi mnogih karotenoida, uključujući beta karoten, odgovoran za žutu, narandžastu ili crvenu pigmentaciju, fotosintezu i foto-zaštitu. Strukturno, to je tetraterpen sastavljen od osam izoprenskih jedinica, sastavljenih isključivo od ugljika i vodika, i nerastvorljiv u vodi.

Jedanaest konjugiranih dvostrukih veza likopena daje mu duboku crvenu boju i odgovorno je za njegovu antioksidativnu aktivnost. Zbog svoje jake boje i netoksičnosti, likopen je korisna bojila za hranu.


Funkcija i koristi ekstrakta paradajza

 

1.Resisting rak, smanjuje tumor, usporava brzinu proliferacije tumora.
Posebno ima bolji preventivni i inhibitorni učinak na rak prostate, rak pankreasa, rak mokraćne bešike, rak debelog crijeva, rak jednjaka i bukalni karcinom.
2. Regulacija lipida u krvi, njegovo snažno antioksidativno djelovanje može spriječiti uništavanje lipoproteinskog kolesterola niske gustoće oksidacijom, što može ublažiti simptome ateroskleroze i koronarne bolesti srca.
3.Anti-zračenje, sprečava oštećenje kože usled ultraljubičastog zračenja
4.Anti-againg, poboljšati ljudski imunitet
5. Zaštita kardiovaskularnog sistema i sprečavanje dobijanja srčanih oboljenja

 

 

Primena ekstrakta paradajza likopena

 

1.The ekstrakt rajčice primjenjuje u polju hrane, to se uglavnom koristi kao aditivi u hrani za bojanje i zdravstvene zaštite.

2. Ekstrakt paradajza primenjen u farmaceutskoj oblasti, napravljen je u kapsuli da bi se sprečio rak, otporan na rak i antioksidat.

3.The ekstrakt rajčice primjenjuje u kozmetičkom polju, to se uglavnom koristi za izbjeljivanje, protiv bora i UV zaštitu.


Dobrodošli svima da nas kontaktirate!