Rutin puder

Uvod

Naziv proizvoda: Rutin / rutinski prah (Sophora Japonica Extract)

Izgled: svijetlo žuti zeleni puder

Specifikacija: 98% , 95%

Metoda ispitivanja: HPLC UV

62

Šta je Rutin

Rutin je biljni pigment (flavonoid) koji se nalazi u određenom voću i povrću. Rutin se koristi za izradu lijekova. Glavni izvori rutina za medicinsku upotrebu uključuju heljda, japansko stablo pagode i evkalipta makrorhyncha. Ostali izvori rutina uključuju lišće nekoliko vrsta eukaliptusa, cvijeće lipe, starije cvijeće, listove gloga i cvjetove, ružu, gorušicu, ginko bilobu, jabuke i drugo voće i povrće. Neki ljudi vjeruju da rutin može ojačati krvnih žila, pa ih koriste za varikozne vene, unutrašnja krvarenja, hemoroide i za sprečavanje moždanog udara zbog slomljenih vena ili arterija (hemoragični moždani udari).

 

Rutin se takođe koristi za sprečavanje nuspojava lečenja raka nazvanog mukozitis. Ovo je bolno stanje obilježeno oticanjem i čirevima u ustima ili sluznici probavnog trakta.
U kombinaciji sa proteinima tripsinom i bromelainom, rutin se koristi i za osteoartritis.
Rutin je vrlo dobar u antioksidansima, široko se koristi u kozmetici.


Funkcija

1. Rutin je dodatak koji se koristi za liječenje slabe cirkulacije krvi, hemoroida i Meniereove bolesti.

2. Može se koristiti i za liječenje varikoznih vena ili modrica na koži.
3. Može povećati apsorpciju vitamina C, pomaže u ublažavanju bolova, nagnječenja i modrica, ima antibakterijski učinak, pospješuje cirkulaciju, potiče proizvodnju žuči, pomaže u snižavanju holesterola u krvi i sprječava kataraktu.


Primjena

1. Primijenjeno u farmaceutskom području, obično se proizvodi u tabletama, kapsulama i granulama za zagrijavanje bubrega, jačanje slezine i poboljšanje ljudskog imuniteta.

2. Primjenjuje se u prehrambenoj industriji i uglavnom se koristi u vrstama pića, alkoholnih pića i namirnica za jačanje imuniteta čovjeka i protiv starenja.