Biljni Ekstrakti kao Atternatives za kemijske Repellants insekata

biljni ekstrakti kao atternatives za kemijske repellants insekata


Člankonošci su opasni vektori agenata od smrtonosne bolesti, koje mogu pogoditi što je epidemija ili pandemija u povećanje svjetske populacije ljudi i životinja. Među njima, Krpelji prenose više vrsta patogena nego grupa od krvi hranjenja člankonožaca diljem svijeta. Dakle, učinkovita i ekološki kontrola krpelj vektori u stalno promjenjivoj je ključan izazov.

Broj romana rute su pokušali spriječiti i kontrolirati krpeljima, uključujući (i) razvoj cjepiva protiv virusa vectored krpeljima; (ii) feromona kontroli alata, s posebnim osvrtom na "namamiti i ubiti" tehnike; (iii) biološko suzbijanje programi se oslanja na krpelja prirodnih neprijatelja i uzročnika; i (iv) integrirana zaštita bilja običaja čiji je cilj smanjenje krpelja interakcije sa stokom. Međutim, Opsežan zapošljavanje akaricida i krpelja repelenata i dalje ostaje dvije strategije najučinkovitiji i spreman za korištenje.

Nažalost, prvi je ograničen brzi razvoj rezistencije u krpelja, kao i ozbiljnih ekoloških problema. S druge strane, iskorištavanje biljaka kao izvora repelenata učinkovito krpelja je često obećavajuće. Ovdje smo pregledali trenutnu spoznaju učinkovitosti biljnih ekstrakata kao akaricidi ili repelenata protiv krpelja vektori od javnozdravstvenog značaja, sa posebnim osvrtom na Ixodes ricinus, Ixodes persulcatus, Amblyomma cajennense, Haemaphysalis bispinosa, Haemaphysalis longicornis, Hyalomma anatolicum, Hyalomma marginatum rufipes, Rhipicephalus appendiculatus, microplus Rhipicephalus (Boophilus), Rhipicephalus pulchellus, Rhipicephalus sanguineus i Rhipicephalus turanicus.

Odabrano je osamdeset tri biljnih vrsta iz 35 botaničke obitelji. Najčešći botaničke obitelji iskorištavaju kao izvora akaricida i repelenata protiv krpelja su Asteraceae (15% od odabrane studije), Fabaceae (9%), Lamiaceae (10%), Meliaceae (5%), Solanaceae (6%) i Verbenaceae (5%). Jednadžba regresijom literaturi porastao za oko 20% godišnje (razdoblje: 2005-2015).

Na kraju, u završnom dijelu, statistika za dalja istraživanja su razgovarali. Usredotočili smo se na nekih upozorenja za buduće prikupljanja i analize. Trenutni kritičnih točaka uglavnom bave (a) ne jedinstvene metode koje se koriste, koji sprečavaju pravilnu usporedbu rezultata; (b) netočan test koncentracije, često 100% koncentracije odgovarala bruto ekstrakt gdje točne količine izlučene tvari su nepoznate; i (c) nije homogena veličina testiranih krpelja instars i vrsta.

Sveukupno, znanje sažeti u ovom pregledu može biti korisno za komparativnu probira među Opsežan broj biljka koje se prenose pripreme, kako bi se razviti noviji i sigurniji krpelja kontrole alata.