Loše vijesti za ljude sa slatko-a nova studija sugerira da šećer može oštetiti mozak

Loše vijesti za ljude sa slatko-a nova studija sugerira da šećer može oštetiti mozak


Istraživači na University of California u Los Angelesu našao da se fruktoza - vrsta šećera se prirodno nalazi u voću i povrću, ali također prisutni u sokovi i slatkiši - oštećuje moždane stanice i može dovesti do niza bolesti, od dijabetesa i srčanih bolesti do Alzheimera i ADH.


Znanstvenici hranio skupinu štakora šest tjedana vodom sa šiljcima fruktoze (ekvivalent oko litru bezalkoholnih pića na dan za čovjeka). Zatim su ih stavili u labirintu, uz štakora koji su pili samo vodu. Štakori koji su konzumirali fruktoze je dvaput dugo to ploviti labirint kao samo za vodu grupe, unatoč istu razinu obuke - sugerirajući da njihova sjećanja bio oslabljen.


Tamo je ipak pozitivan ishod eksperimenta: omega-3 masnih kiselina docosahexaenoic kiselina ili DHA, pojavio preokrenuti opasne promjene u produkciji fruktoze.


Treća skupina štakora koje su hranjene laneno ulje ekstrakt bogat omega-3s kao i voda fruktoza uprava to ploviti labirint gotovo čim voda samo grupa.DHa se nalazi u ribu (naročito lososa), orasima i određene povrća.


"DHA mijenja ne samo jedan ili dva gena; Čini se gurati cijeli Gen uzorak vratiti u normalu, što je izuzetan,"rekao je Xia Yang, glavni autor studije.