Likopen - izvor Dietry dodatak

Likopen - izvor Dietry dodatak


Voće i povrće koje je bogato likopen uključuju jesen maslinovo, gac, rajčica, lubenica, ružičasti grejp, pink guave, papaje, seabuckthorn, wolfberry (goji, bobice rođak od rajčice) i šipak. Iako gac (Momordica cochinchinensis Spreng) ima najveći sadržaj likopena od bilo koje poznate voća ili povrća, do 70 puta više od rajčice na primjer, zbog gacand #39; s rijetkost izvan svoju rodnu regiju Jugoistočne Azije, paradajz i paradajz-based umacima, sokovi i kečap račun za više od 85% od prehrambene unos likopena za većinu ljudi. Sadržaj likopen rajčice ovisi o vrstama i povećava kako Plodovi sazrijevaju.


Za razliku od drugih voća i povrća, gdje nutricionističkog kao što su vitamin C je smanjena na kuhanje, obrada rajčica povećava koncentraciju bioavailable likopen. Likopen u od rajčice je četiri puta više bioavailable nego u svježe rajčice.


A najviše zeleno lisnato povrće i drugih izvora likopena su niske u masti i ulja, likopen je netopljiv u vodi i čvrsto vezana za biljna vlakna. Prerađene rajčice proizvodi kao što su pasterizirano paradajz sok, juhu, umak i kečap sadrže najveće koncentracije bioavailable likopen iz rajčice izvora. [citat potreban]


Kuhanje i drobljenje rajčica (kao i Konzerviranje proces) i servirati u naftom bogate jela (kao što su špagete ili pizzu) uvelike povećava asimilaciju u krvotok iz probavnog trakta. Likopen je Mastima, ulje je rekao da pomogne apsorpcije. Gac je zamjetan izuzetak koji sadrže visoke koncentracije likopena i zasićene i nezasićene masne kiseline.


Likopen se može dobiti iz povrća i voća kao što su rajčica, ali drugi izvor likopena je gljivica Blakeslea trispora. Gac je mogući komercijalni izvor likopena u svrhu ekstrakcije i Pročišćavanja, kao njenom sjeme sadržaju likopena je visokaCis-likopen iz neke sorte rajčica je više bioavailable.


Imajte na umu da postoje neke resurse koji čine pogrešna pretpostavka da crveni Plodovi sadrže likopen, kad u stvari mnogi su pigmentirana od strane drugih kemikalija. Primjer je krvi naranče, što je obojeno antocijana, dok druge crvene boje naranče, kao što su Cara cara pupka, i drugi agrumi, kao što su ružičasti grejpfrut, obojana likopen.


Osim toga, neke namirnice prikazani crvenom bojom sadrže likopen, npr, šparoga, koja sadrži približno 30μg likopena po 100 grama obroku (0.3μg / g) i osušeni peršin i bosiljak, koja sadrži približno 3,5 7 μg likopena po gramu.